Dunia

Malaysia Election : Ketua KPU Pantau Pemilihan Raya

Kuala Lumpur – Pemantau Pemilihan Umum Malaysia termasuk Ketua Komisi Pemilihan Umum (KPU) Arief Budiman didampingi dua staf KPU, Rabu, bergerak ke sejumlah Tempat Pemungutan Suara (TPS).

Sebanyak 14.449.200 orang pemilih terdaftar di Malaysia akan mengikuti pemilihan umum yang tersebar pada 8.253 pusat pemilihan yang mempunyai 28.115 Tempat Pemungutan Suara (TPS).

“Pada hari pemilihan semua pusat pemilihan akan dibuka mulai jam 8.00 pagi. Waktu penutupan pencoblosan berbeda-beda mengikut lokasi pusat pemilihan dan jumlah pemilih. Waktu pemilihan akan ditutup sepenuhnya pada jam 5.00 petang,” ujar Ketua Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia Tan Sri Mohd Hashim bin Abdullah.

Sejumlah pemantau yang hadir diantaranya berasal dari Indonesia, Thailand, Maldives, Timor Leste, Azerbaijan, Kamboja dan Kyrgystan.

Sedangkan pemantau lokal sebanyak 11 lembaga swadaya masyarakat dan tiga universitas setempat yang berjumlah sekitar 1.089 pemerhati.

Menurut Ketua KPU Arief Budiman, sejumlah TPS yang bakal dikunjungi adalah P.113 Sepang (Sek.Keb. Cyberjaya 1, Selangor) , P.104 Subang (Kompleks Sekolah Wawasan, SK Dato Onn Jaafar USJ 15, Selangor), dan P.108 Shah Alam (Sek.Men.Keb. Seksyen 19 Selangor).

Untuk penutupan tempat pemilihan antara 03.30 petang hingga 06.00 petang bertempat di P.125 Putrajaya.

Pada jam 06.30 petang rombongan berangkat ke Pusat Penghitungan Suara untuk mengamati pengumuman hasil pemilihan untuk Parlemen Putrajaya.

Related Articles